5 szentség

  • Mennyire vagy jelen az éltedben?
  • Az élet csak történik veled, de Te nem vagy a részese?
  • Van benned feszültség, de nem tudod az okát?
  • Nem azt csinálod, amit szeretsz vagy amire készültél gyermekkorod óta?

Ha felmerültek benned ezek a kérdések, akkor nagy valószínűséggel nem vagy önazonos magaddal. Az 5 szentség gyakorlása a mindennapi életben megoldást ad ezekre a kérdésekre.

Az 5 szentség szerint élni azt jelenti, amikor a szándék, az érzelem, a gondolat, a kimondott szó és a tett harmóniában van.

Egy tett úgy jön létre, ha észrevesszük a belső hangot, mely arra késztet bennünket, hogy megtegyünk valamit, ehhez a késztetéshez egy érzelmet kapcsolunk, ezek folyamatából megszületik egy gondolat, melyet megfogalmazzuk önmagunknak, kimondjuk, majd megvalósítjuk.

Ha ennek mentén élünk akkor összhangban működünk önmagunkkal, hiszen lekövetjük az belőlünk érkező késztetéseket, majd megvalósítjuk azokat. Így nem kényszerítünk magunkra olyan gondolatokat, érzelmeket, hamis megnyilvánulásokat, mind szóban és tettben, amelyek ellenkeznek belső világunkkal. Saját céljaink egyre tisztábbá és reálisabbá válnak, szorongásunk, belső ellentétünk enyhül, így kevésbé okozunk problémát magunknak és másoknak társas érintkezéseinkben.

Az emberek általában egyetértenek az 5 szentséggel, de a legtöbben elakadnak a kimondott szó és tettek megvalósításánál. Mégis hol bukik meg az 5 szentség képlete? Talán megvolt a szándékod, megszületett a gondolat is, hogy szeretnéd megcsinálni, de mégsem tetted meg. Nem voltál elég lelkes és eltökélt? Vagy megriadtál attól, hogy mit szólnak mások?

A következő fázisokban akadhatsz el a folyamatban:

  • nem hallgatsz a belső hangodra, a valódi szándékodra
  • nem fogadod el és nem vállalod fel az érzelmeidet
  • elnyomod a gondolatodat
  • nem mondod ki vagy nem azt mondod ki, ami benned van
  • halogatod a tetteidet vagy a belső igazságod ellenére cselekszel

Tipikus példa, amikor valamire képtelen voltál nem-et mondani, pedig semmi, de semmi kedved nem volt megcsinálni vagy részt venni benne. Esetleg bűntudatot éreztél, amikor nem csináltad meg. Például a kollégád megint elkezdte mesélni az újabb történetét, de te legszívesebben már az autódban ültél volna, mert siettél egy számodra fontos eseményre. De ahelyett, hogy ezt őszintén megmondtad volna neki, inkább satuba tetted magad és számoltad a perceket, „mindjárt vége és megszabadulok”.

Egy másik példa a halogatáshoz kapcsoltan: sokan tettek már olyan újévi fogadalmat, hogy január 1-től sportolni fognak, de az nem valósult meg soha. Úgy kezdték, hogy majd holnaptól csinálják, de a következő napon biztosan találtak egy másik kifogást, hogy miért is ne tegyék meg.

Mi történik akkor, ha az 5 szentség szerint élsz?

Elkezded tisztelni magadat azzal, hogy felvállalod azt, aki valójában vagy. Eleinte nehéz lesz, mert úgy érzed, hogy elveszíted a népszerűséged vagy egy vágyott ember szeretetét, de ha a saját utadat járod, az felszabadít és döntéseid könnyűek, feszültségmentesek lesznek. Kommunikációd letisztul és hitelessé válsz, egyre jobban fogod érezni magadat a bőrödben. Később rájössz, hogy úgy is tudsz másokkal kapcsolatot ápolni, hogy közben nem kell megtagadnod önmagad.

Ha például egy csoportos edzésen az edző a fizikai határaidat meghaladó gyakorlatot erőltetne rád, de te biztosan érzed, hogy annak káros következményei lennének (pl. húzódás), akkor tiszteld magad annyira, hogy kiállsz magadért és felvállalod, hogy nem csinálod meg.

Miért fontos, hogy felvállald önmagad? Sokan attól tartanak, hogy önzővé válnak azzal, ha a belső igazságukat követik. Ők viszont elfelejtik, hogy a saját sorsukat kellene beteljesíteni, nem azt, amit mások elvárnak tőlük.

Mert ha nem a saját sorsodat éled, akkor nem történnek meg azok az események, amelyek lehetőséget adtak volna neked és – mivel minden mindennel összefügg – másoknak is a tapasztalásra és a fejlődésre.

Kezd el ma! Mi tarthat vissza? Csakis önmagad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük